No es este el relato de hazañas impresionantes, es un trozo de dos vidas tomadas en un momento en que cursaron juntas un determinado trecho, con identidad de aspiraciones y conjunción de ensueños.

Veíamos el futuro con impaciente alegría. Parecía que respirábamos más libremente un aire más liviano que venía de allá, de la aventura.

El personaje que escribió estas notas murió al pisar de nuevo tierra Argentina, el que las ordena y pule, “yo”, no soy yo; por lo menos no soy el mismo yo interior. Ese vagar sin rumbo por nuestra “Mayúscula América” me ha cambiado más de lo que creí.


Fragments de Diarios de Motocicleta escrit per Ernesto “Che” Guevara durant el seu viatge iniciàtic per sud-amèrica en 1.952.

El Chalten, esperit alpí


El Calafate (Argentina) 3 de febrer del 2005   (6.590 m)
Després d' una intensa setmana al Chalten, un poble que sembla sortit d'una pel.lìcula del Far west, ja tornem a ser al Calafate. si per algo és famosa aquesta regió de la Patagonia és pel seu permanent mal temps, molts escaladors arriben a estar mesos esperant una finestra de bon temps que molt sovint no arriba. Aprofitem els primers dies al Chalten per acabar de recuperar-nos d'un emprenyador refredat record del circuit de Paine. Per no faltar a la tradició el primer trekking el fem a la base del mític Cerro Torre, és quan et trobes a la seva base quan entens perquè és considerada com un dels cims més difícils d'escalar.


Ens contagiem de l'ambient que es viu al campament Bridwell on es reuneix l'elit de l'escalada mundial i això ens fa entrar el neguit d'acometre alguna ascensió per modesta que sigui enmig de tants gegants Projectem dues escalades glacials, la primera a l'agulla Guillaumet, dit i fet al dia següent carreguem sobre les nostres esquenes tot el pes que són capaces de suportar i acometem una dur.a i maca aproximació de més de mil metres de desnivell i uns quants quilómetres, per sort els boscos patagònics tornen a sorprendre'ns i ens fan més grata la travessa. Al despertar del nostre vivac a Piedra Negra la màgia de la muntanya ens envolta un cop més, som al peu d'una glacera, sota un circ d'agulles esmolades i de fons la immensa massa del gel continental. El fred fa que ens posem ràpidament en moviment (-10ºC) i ens dirigim cap al nostre objectiu, però la sort no ens acompanya i a pocs metres de l'inici de la via un incident ens fa recular.




Una inoportuna pedra ha provocat un tall a la ma de la Laura que aconsella donar la volta. "La montaña no ha sido buena contigo" va ser la primera exclamació de l'infermera a l'anar a fer les primeres cures i tenia tota la raó del món. Per sort no ha estat greu, però ara no podrem pensar en enfilar-nos fins d'aquí unes quantes setmanes. Ara bé, en un lloc com aquest i amb un bon temps tan extraordinari (ja són 4 dies de sol i sense vent) fa que sigui impossible quedar-nos quiets, així que fem l'altre gran clàssic de la zona, el trekking del Fitz Roy. L'immensa mole de granit del Fitz no et deixa indiferent i resulta curiós el moviment de gent que hi ha, no parem de creuar-nos amb cordades de diferents nacionalitats que pugen a escalar-lo, s'ha d'aprofitar aquesta inusual finestra de bon temps. La primera impressió que ens va donar el Chalten va ser d'un lloc inhòspit i desagrait, el dia que marxem hem de reconèixer que ha resultat tot el contrari. El darrer dia el dediquem a despedir-nos de les nombroses amistats que hem fet en aquest poblet aquesta darrera setmana i res millor que un bon asado argentino a casa d'un escalador local per segellar el comiat.




Mentres per les finestretes del bus veiem allunyar-se aquestes desafiants agulles granítiques en el nostre record queda present la seva gent que sens dubte donen vida al que sense ells només serien pedres. L'arribada al Calafate ens torna de nou a la civitizació amb tot el que comporta, bancs, botigues, turisme de masses, preus alts... Com a cloenda anem a veure la glacera del Perito Moreno, visita obligada per a tothom que para en aquesta ciutat i com que ens hem adaptat la mar de bé no tenim problemes per fer-nos passar per argentins i així evitar pagar el preu de turista que és el triple de car!! En vista que no podem escalar, sense preses però sense pauses ens dirigim cap a la capital de Xile, Santiago. 

traductor castellano traducteur francaise translator english