No es este el relato de hazañas impresionantes, es un trozo de dos vidas tomadas en un momento en que cursaron juntas un determinado trecho, con identidad de aspiraciones y conjunción de ensueños.

Veíamos el futuro con impaciente alegría. Parecía que respirábamos más libremente un aire más liviano que venía de allá, de la aventura.

El personaje que escribió estas notas murió al pisar de nuevo tierra Argentina, el que las ordena y pule, “yo”, no soy yo; por lo menos no soy el mismo yo interior. Ese vagar sin rumbo por nuestra “Mayúscula América” me ha cambiado más de lo que creí.


Fragments de Diarios de Motocicleta escrit per Ernesto “Che” Guevara durant el seu viatge iniciàtic per sud-amèrica en 1.952.

Aimaras, l'esperit indigena

Puno (Perú), 26 de maig del 2005  (16.260 km)
Avui no parlarem de muntanyes, hi ha moments en que aquestes passen a segon ordre. Bolívia és un país encantador, agradable, on ràpidament et fan sentir a gust, però també és un país d’immensos contrasts. Un poc a poc va veient les vagues i els continuats talls de carreteres com part de la idiosincràcia boliviana, però al mateix temps te n’adones que de cop i volta són capaços d’oblidar-se de totes les seves reivindicacions i sortir en massa al carrer per cel·lebrar la vistosa festa del “Cristo del Gran Poder” que a pesar del seu religiós enunciat és el més semblant a un carnaval que hi pot haver. Durant la cel·lebració els carrers que estaven ocupats pels manifestants passen a estar plens a vesar de gent amb unes ganes de festa i passar-s’ho bé inimaginables. Poques hores més tard aquests mateixos carrers es tornen a omplir, però en aquesta ocasió de manifestants i forces de l’ordre. Milers d’indígenes, camperols, venedors ambulants, miners... col·lapsen la capital i alguns d’ells s’enfronten a la polícia. Mentres, els habitants de La Paz continuen amb les seves rutines, però les seves mirades i comentaris delaten que se n’està preparant una de grossa.




El motiu de les protestes? Cada manifestant et pot donar una resposta diferent, nacionalització del gas, una nova constitució, la destitució del president.... tant s’hi val!!! El que realment es veu al darrera de tot això és una lluita de classes, l’indígena contra la classe benenstant. Els primers saben que la seva unió pot fer tremolar els ciments del país tal com va passar dos anys enrera quan després d’un mes de salvatges bloquejos a La Paz i nombroses víctimes van aconseguir la destitució de l’anterior president.


Per la nostra banda en vista de l’agreujament progressiu de la situació i la impossibilitat de sortir de la capital boliviana durant un període indefinit ideem un pla per fugir direcció Perú. A les tres de la matinada ens espera un tot terreny a la porta de l’hotel en el que carreguem tot el nostre voluminòs equipatge. Ens acompanya en Rusky, un noi d’Avinyó (Bages) que vam conèixer a l’Aconcagua i que acaba d’arribar d’Argentina per unir-se a nosaltres i fer muntanya. En Zígor i l’Amatza al final decideixen no acompanyar-nos, confien en que l’endemà surti el seu autobus (van aparèixer tres dies més tard després de tres intents fallits de sortida)


A La Paz la nit està tranquil·la, però tan punt arribem a El Alto la situació canvia radicalment. Gràcies a la perícia del xofer anem sortejant una barricada darrera l’altra, la carretera està completament intransitable. Als obstacles on hi ha camperols fent guardia som rebuts a pedrades, per sort no tenen bona punteria i degut al fred intens que fa a aquestes hores pocs piquets estan a la nostra espera. Conduim a alta velocitat i ens plantem en un parell d’hores a la frontera de Desaguadero, el xofer vol tornar a La Paz abans de que es faci de dia i els piquets s’aixequin (finalment va quedar retingut a les portes de El Alto).


Fins el darrer quilómetre de la fugida hem trobat talls a la carretera, però ja hi som a la línia fronterera. Encara no ens acabem de creure tot el viscut les darreres hores. Són les cinc de la matinada i estem a uns quants graus sota zero, l’estona que falta per que s’aixequi el dia la passem intentant suportar el millor possible les baixes temperatures que patim al mig del carrer. Un cop s’obre la frontera i creuem el pont que separa aquests dos països ens adonem que enrera han quedat moltes més coses que una accelerada fugida, escalades per realitzar, amics dels que acomiadar-nos.... Hi tornarem!!!.



Tot i la nostra precipitada sortida de Bolívia no volem veure’ns obligats a canviar de plans, continuem amb la idea d’anar a escalar a Apolobamba, un massís molt poc conegut fronterer amb Bolívia i Perú i que s’ajusta perfectament a les nostres expectatives de solitud i descoberta. Des de Puno i tot l’extrem peruà del Tititaca la serralada escollida és perfectament visible, però al cercar un mitjà de transport per arribar-hi la resposta és sempre la mateixa, Apolo...què? Després de voltar un parell de dies trobem algú disposat a apropar-nos-hi, però l’abussiu preu que ens demana (500$) pot sobre les nostres ànsies d’exploració. Cap problema, fem la visita de rigor al Tititaca parant a les illes dels Uros i Taquile i pleguem trastos cap el nord, Cusco ens espera.






traductor castellano traducteur francaise translator english