No es este el relato de hazañas impresionantes, es un trozo de dos vidas tomadas en un momento en que cursaron juntas un determinado trecho, con identidad de aspiraciones y conjunción de ensueños.

Veíamos el futuro con impaciente alegría. Parecía que respirábamos más libremente un aire más liviano que venía de allá, de la aventura.

El personaje que escribió estas notas murió al pisar de nuevo tierra Argentina, el que las ordena y pule, “yo”, no soy yo; por lo menos no soy el mismo yo interior. Ese vagar sin rumbo por nuestra “Mayúscula América” me ha cambiado más de lo que creí.


Fragments de Diarios de Motocicleta escrit per Ernesto “Che” Guevara durant el seu viatge iniciàtic per sud-amèrica en 1.952.

Huayhuash, tornada als origens

Huaraz (Perú), 7 de juliol del 2005  (19.040 km)
A poques hores al sud de Huaraz es troba la petita serralada del Huayhuash, plena de cims feréstecs d’esmolades arestes i verticals parets glaçades, als seus peus llacunes turqueses donen el contrapunt a tanta fredor. Hi ha qui ha definit la volta a aquest massís com un dels trekkings més espectaculars del món i raó no li falta, però gaudir de tanta bellesa té un preu. 






Recórrer els gairebé 150km del trek, la major part dels quals discorren per sobre els 4.000m d’alçada, requereix una bona forma física i més si es vol completar el circuit en menys dels deu dies habituals com és en el nostre cas.



Comencem a anar justos de dies i ens marquem l’objectiu de fer-lo tan sols en vuit dies. Cada final de jornada ens deixa a paratges inoblidables, d’una bellesa i sobrietat colpidores i les dues nits que passem a pobles no deixen de tenir el seu encant.


 Dies més tard a Huayllapa, després de la jornada més dura de totes en la que hem hagut de travessar dos colls a més de 5.000m, en el desitjat moment d’aclucar els ulls, preludi d’un merescut descans, descobrim que tenim per veïns a la banda municipal de música i que en aquest precís moment inicien els seus assaigs.


 A Llamac, a les cinc de la matinada, tots tres somiem que al nostre voltant hi ha un partit de futbol, un cop de pilota ens desperta del nostre somni i atònits ens adonem que estem acampats al centre del camp d’entrenament dels nanos del poble.


 La segona nit ens enduem una desagradable sorpresa, el fogó es nega a funcionar, ja ens veiem menjant galetes la resta del trekking, per sort al dia següent se’ns fa la llum i aconseguim reparar-lo. Quin ensurt que ens ha donat una minúscula boleta mal col·locada.



Aquest trekking no és gaire freqüentat, en part perquè els darrers anys era força insegur, però aquesta temporada han adoptat mesures per garantir la seguretat i algunes nits ens hem trobat que els campaments són custodiats per homes armats. Ufff, ara sí que dormim tranquils!!!.



Cada dia que passa l’entorn no deixa de meravellar-nos, altius còndors, glaceres suspeses sobre les valls, cels infinits i cims mítics que surten al nostre encontre com el famós Siula, l’immens Yerupaja, l’impossible Jirishanca i d’altres menys coneguts, però igual de desafiants.



Han estat uns dies molt especials, l’esforç ha estat compensat per la màgia d’aquests paisatges perduts al cor d’una serralada de llegenda. Les nostres ànsies de muntanya no han fet més que créixer davant aquest espectacle i ja tornem a tenir les eines a punt!!!.



traductor castellano traducteur francaise translator english